Εκδρομή στην Ολυμπία ( Δύο ημέρες )

Αναχ.:08.30 – Επιστ.:19.30 (2η μέρα)

1η Μέρα: Κάνουμε την πρώτη μας στάση στη διώρυγα της Κορίνθου. Συνεχίζουμε στο βουνό της Βυτίνας περνώντας από το Λεβίδι και το χωριό Λαγκάδια, όπου θα κάνουμε άλλη μια στάση για μεσημεριανό γεύμα. Στη συνέχεια, φτάνουμε στο ξενοδοχείο στην Ολυμπία. Το βράδυ θα επισκεφθούμε το χωριό της Ολυμπίας, όπου δειπνήσουμε.

2η Μέρα: Το πρωί γύρω από 10:00 π.μ. θα επισκεφθούμε τους αρχαιολογικούς χώρους και το μουσείο. Στη συνέχεια θα σταματήσουμε για καφέ στο χωριό της Ολυμπίας. Η επόμενη στάση μας είναι το Λεβίδι, όπου γευματίσουμε σε πλατεία του χωριού και μετά θα συνεχίσουμε για Αθήνα.

Εκδρομή στην Ολυμπία ( Μία ημέρα )

Αναχ.:08.30 – Επιστ.:19.30

Κάνουμε την πρώτη μας στάση στη διώρυγα της Κορίνθου για τριάντα λεπτά. Συνεχίζουμε στο βουνό της Βυτίνας περνώντας από το Λεβίδι και το χωριό Λαγκάδια, όπου θα κάνουμε μια άλλη στάση για καφέ για περίπου τριάντα λεπτά. Τελική στάση μας είναι η Ολυμπία όπου θα επισκεφθούμε τους αρχαιολογικούς χώρους και το μουσείο. Θα γευματίσουμε σε τοπική ταβέρνα. Μετά από αυτό θα επιστρέψουμε στην Αθήνα μέσα από το όμορφο χωριό της Βυτίνας, όπου θα κάνουμε άλλη μια στάση για καφέ.

Η Ολυμπία υπήρξε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας αφιερωμένο στον Δια.
Ήταν ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, της πιο σημαντικής εορτής των Αρχαίων Ελλήνων.

Αντίστοιχες γιορτές ήταν:
Τα Πυθία που διοργανώνονταν προς τιμή του Απόλλωνος στους Δελφούς.
Τα Ίσθμια στον Ισθμό της Κορίνθου προς τιμή του Ποσειδώνα.
Τα Νέμεα προς τιμή του Δίος , στην Νεμέα.

Στην Ολυμπία εντός του ναού υπήρχε το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία,  έργο του Φειδία, το οποίο στην αρχαιότητα ήταν ένα  από τα επτά Θαύματα του κόσμου.

Από το 776 π.Χ. και μετά οι Αγώνες, σιγά-σιγά, έγιναν πιο σημαντικοί σε ολόκληρη την αρχαία Ελλάδα φτάνοντας στο απόγειο τους κατά τον πέμπτο και έκτο αιώνα π.Χ. Οι Ολυμπιακοί είχαν επίσης θρησκευτική σημασία αφού γίνονταν προς τιμή του θεού Δία, του οποίου το τεράστιο άγαλμα στεκόταν στην Ολυμπία. Ο αριθμός των αγωνισμάτων έγινε είκοσι και ο εορτασμός γινόταν στην διάρκεια μερικών ημερών. Οι νικητές των αγώνων θαυμάζονταν και γίνονταν αθάνατοι μέσα από ποιήματα και αγάλματα. Το έπαθλο για τους νικητές ήταν ένα στεφάνι από κλαδιά ελιάς.

Οι Αγώνες σιγά σιγά έχασαν την σημασία τους όταν οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Ελλάδα και όταν ο Χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οι Ολυμπιακοί θεωρούνταν πια σαν μία παγανιστική γιορτή, και το 393 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε την διεξαγωγή τους. Με αυτό τον τρόπο τελείωσε μια περίοδος χιλίων χρόνων κατά την οποία οι Ολυμπιακοί διεξάγονταν συνέχεια κάθε τέσσερα χρόνια.

Ο Ανδρέας Συγγρός σαν ιδανικός φιλέλληνας κατασκεύασε το σημερινό Μουσείο, με δικές του δαπάνες.